Likya Antik Kentleri

likya-haritası

Likya Antik Kentleri , Akdeniz Bölgesi’nin Teke Yarımadası’nda bulunmaktadır. M.Ö. 1. yüzyılın ortalarında “Likya Birliği” kurulmuştur. Likya Birliği tarihteki bilinen ilk demokratik

birlik olma özelliği ile günümüz demokratik sistemleri için de örnek niteliği taşımaktadır.

Toplam 23 kentten oluşan Likya Birliği’nde oy hakkı kentlerin büyüklüğüne göre belirlenirdi.Toplam 6 kent üç oy hakkına sahipti. Bu kentler Patara,Xanthos,Pinara,Tlos,Olympos ve Myra’ydı. Patara Antik Kenti aynı zamanda birliğin başkentiydi. Birliğin toplantıları kentteki meclis binasında yapılırdı.

Günümüzde Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan Likya Uygarlığı kentleri arasında bulunan yaklaşık 500 km uzunluğundaki patika yollardan oluşan Likya Yolu, Türkiye’nin en uzun mesafeli yürüyüş yoludur. Doğa sever be yürüyüş tutkunlarının gözde tercihlerinden birdir. Tamamını yürümek yaklaşık bir ay süren Likya Yolu’nda yürürken Antik Kentler’i görebilirsiniz.

 Fethiye’de sadece size ait olacak bir villada tatilinizi geçirmek için keyfinize uygun villaları Solo Villa‘da bulabilirsiniz.

Fethiye (Telmessos)

fethiye-telmessos

Telmessos, antik dönemde Fethiye‘ye verilen isimdir.Şehir merkezinde kale kalıntıları ve hemen arkasında kral meazarlıkarlını görebilirsiniz. Şehir merkezinde birbirinden farklı birçok yerde lahitlerle ya da antik yapılarla karşılaşmanız mümkün. Ayrıca limanda bir de antik tiyatro bulunuyor.

Xanthos

xanthos

Fethiye’ye yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan Xanthos Antik Kenti , Likya’nın en eski kentidir. Likya bölgesinin dini ve idari merkezi olarak bilinir.M.Ö. 545 yılındaki Pers istilasında galip gelemeyeceklerini anlayan Xanthoslular, önce kadın ve çocuklarını öldürüp sonra da tüm kenti ateşe vererek intihar etmişlerdir. Kurtulan yaklaşık 80 aile kenti tekrar kurmuşlar ancak çıkan büyük bir yangın sonucu kent takrar harabeye dönmüştür.Tekrar kurulan kent Büyük İskender’in gelişiyle Helenleşmiştir. Bir süre Suriye kontrolünde olan Xanthos bir süre sonra Romalılar tarafındaan işgal edilmiştir. Bizans Dönemi’nde bir süre psikopozluk merkezi olarak kullanılan kent, bölgeye Arap akınlarının başlamasından sonra tamamen terk edilmiştir.

Patara

patara-antik-kenti

Antalya il sınırları içerisinde bulunan Patara Antik Kenti bölgedeki en eski liman kentidir.16 yüzyıla kadar da aktif olarak liman olarak kullanılmıştır.Zamanla görkemini yitirmiş, 19. yüzyıl başlarında bulunmuştur.Diğer Likya kenlerinden farklı olarak uzun süre yerleşim bulunan Patara’da günümüze kadar gelen yapıların çoğu Bizans ve Roma dönemlerine aittir.Kentte bugün lahitler, antik tiyatro, hamamlar, ambarlar oldukça iyi korunmmuş durumdadır.
Zamanla limanın bulunduğu kısım denizin taşıdığı kumlarla dolmuş liman denizden içeride kalmıştır. Patara bugün 17 kilometre uzunluğundaki kumsalıyla Türkiye’nin en uzun kum plajı olarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yer haline gelmiştir. Aynı zamanda ince kumlu yapısı ile Caretta Carettalar için de yumurtalarını bıraktıkları nadir plajlardan biridir.

Pınara

pınara-antik-kenti

Fethiye-Kaş karayolu üzerinde bulunan Pınara Antik Kenti’nin Xanthos’tan gelen aileler tarafından kurulduğu bilinmektedir.Kentin tarihi Troya’ya kadar gitmektedir. Önceleri Büyük İskender’e teslim olan Pınara , İskender’in ölümü ile Roma şehri olmuştur.Roma döneminde tekrar imar edilmiş ancak Büyük Rodos Depremi’nde büyük zarar görmüş ve terk edilmiştir.

Tlos

tlos-antik-kenti

Likya Birliği’nin spor kenti olarak bilinien Tlos Antik Kenti Fethiye’ye yaklaşık 40 km uzaklıktadıt. Kennte aynı zamanda Osmanlı yapısı olan bir de kale bulunmaktadır.Günümüze en sağlam gelen yapı ise antik tiyatrodur. Kentte kral mezarları,gymnasion,stadyum ve haman da günümüze kadar ulaşabilmiş yapılardandır. Aynı zamanda Belleforontes’in mezarı da Tlos’ta bulunmaktadır. Belleforontes ve mitolojik kanatlı atı Pegasus’un burada yaşadığına inanılır.